Внимавайте с грижите за бебето през зимата

бебета

Всички знаем, че зимата е студен сезон, не само за бебета!

Практиката показва, че повечето деца родени през зимата са склонни към изнежване, поради прекалената загриженост на своите родители.
Родителите от страх да не се разболеят децата поддържат висока стайна температура. Рядкото извеждане навън също допринася за изнежването. Може да приемете извеждането навън през декември, януари като каляване на бебета. Ако детето се изнежи още в ранна възраст има вероятност за боледуване по-късно.

бебета

Колко често трябва да се извеждат бебета на разходка през зимните месеци?

Ако бебето е навършило месец, може да се извежда всеки ден при положение, че не вали и не духа силен вятър. Това обаче трябва да става постепенно. Ако детето е родено през зимен месец, започнете „каляването“ постепенно. Оставете го на отворен прозорец или на терасата (под ваш надзор и облечено добре). Правете тази практика поне 4-5 дни преди първата разходка. Дрешките през това време трябва да са същите като тези с които ще излизате навън.

Дрехите на бебето биха включвали – зимна шапка, облечено с дебела блуза или грейка и топло одеяло. Първият път може да го изведете за 3-4 минути по обяд. На следващият ден отново по същото време за същото време, но може да повторите и около 2-3 часа следобед. Това е кратък подготвителен период за всички бебета, след който вече може да правите разходки по 30 минути.

Колко градуса да е температурата в бебешката стая?

Стайната температура би трябвало да е около 20-22 градуса. Трябва да затопляте стаята само когато къпете бебето или му правите масаж (с други думи, когато е голо). Добре е масажа и къпането да са през деня, когато детето е по-спокойно. Не забравяйте за бебешката козметика!

Вижте също – Къпане на бебе. Стъпки, нужни материали и методи

Козметика за бебета през зимният период?

Наблегнете на омазняващи кремове. Когато излизате навън, намажете бузките с омазняващо кремче, а не хидратантно. В хидратантното има вода и в студа замръзва, което прави проблеми по кожата на бебето.

Козметика за след къпане – бебешко олио и омазняващ крем за тяло.

Защита на бебета през зимата от вирусни инфекции?

Всяка майка знае, че освен по въздушен път много от вирусите се предават от мръсни ръце. През зимата, настинката е много вероятно да бъде предадена по този начин – издухали сте си носа, но на ръцете ви има бактерии и след това сте пипали детето. Помислете за закупуване на антибактериален сапун.

Има ли разлика при бебета родени през зимата и лятото?

Няма значение кога е родено бебето, ако е хранено и гледано правилно, няма да има никаква разлика. Лекарите забелязват по-дълга физиологична жълтеница, заради метаболизацията на витамин D, които зависи от слънцегреенето, а всички знаем, че през зимата то е малко.

Най-доброто хранене за бебета през зимата?

За бебетата родени през зимата, най-добра е майчината кърма. Кърмата има бактерицидни свойства, които предпазват детето от разболяване.
Храната спомага и за смилането на изкуственото мляко. Педиатрите препоръчват бебетата да се хранят с кърма до 5-6 месец, но при усложнения или недостатъчност може да смесва с изкуствена.
Бъдете внимателни обаче, защото ранното вкарване на алергени в детския организъм може да подейства като алерген.

Назад
Напред