6 Въпроса за изписване след раждане на бебе

бебета документи след раждане

Няма значение колко бебета имате до сега. Изписването на всяко едно е уникално преживяване.

Цялото чакане е приключило и малкото същество вече е на бял свят. Всички ви чакат да се приберете вкъщи и да се запознаят с новият член на семейството. Дядо да го види, баба да го щипне и да усети топлината на домашният уют.

Всеки знае обаче, че не може майката да излезе с бебето просто ей така. Минава малко време, нужна е правилна подготовка дори вкъщи. През какво ще минете и колко време, ще отнеме, докато ви изпишат от болницата, може да разберете в следващите редове.

бебета изписване след раждане

Има ли точен ден на които се изписват всички бебета?

Знаете, че както всяко бебе е уникално за себе си, така и появата му на бял свят е различна и тя влияе на прибирането вкъщи. Най-честите случай на раждане на бебета са: ако майката е родила нормално – изписване след 3 ден, ако майката е родила с операция – малко по-късно, по съвет на доктора. Родилките „секцио“ обикновено се прибират вкъщи след петият ден.

2. Процедурите преди изписването на бебета?

Първото нещо, което се прави след раждане на бебе, е да се припознае от родителите си и да му бъде дадено име. Процедурата по даването на име се прави от работник на общината, който идва на място в родилният дом. Всеки ден след раждането се правят различни прегледи и тестове за следене на здравословното състояние на бебето и майката. В последният ден преди изписването, майката и бебето (може и да са бебета) минават основен преглед от педиатър за малките и гинеколог на майката. При гинеколога се проверява дали матката е започнала да се прибира и дали няма остатъци от плацентата в нея. Попълват се документи за остатъчен болничен и епикриза за раждането на бебето.

3. Подготовката вкъщи за майката и бебето.

Всеки е изпада в треска от идването на новият член на семейството, дори той да не е първият. Всичко се приготвя, оправя се неговата стая (ако има такава) и се преглежда дали всичко необходимо за отглеждането на бебета е налице – необходимите принадлежности. Таткото трябва да поеме отговорност за всичко, да е подготвено за идването на майката и бебето.

4. Необходими документи за изписване на бебета от родилното.

Документи може да е силна дума. След получаването на име се попълва акт за раждане, където са вече взети данните на родителите. Преди изписването се проверяват гривните на майката и бебето, дали са със същият номер. За да излезете от болницата, трябва да получите епикриза, болничен лист и няколко други подробности.

5. Избор на лекар.

Това трябва да се свърши още преди раждането на бебета! Малко преди да родите (около месец) е добре да изберете педиатър и той да бъде уведомен за избора ви. След раждането, той ще мине през вашият дом за да направи задължителен преглед на бебето и майката. Може веднага да му се обадите, след като се приберете вкъщи или да изчакате ден, два, но не ви го препоръчваме.

6. Началото за всяка майка.

След раждане на бебе и изписване от болница, трябва да се въоражите с голямо търпение и желание за успех. Не си мислете, че трябва да знаете всичко, никой не се е родил научен. Първият ден и вечер, ще са най-важни за вас. Дори когато си легнете, ще имате усещането, че вече нищо не е същото и ще знаете, че сега е момента за ново начало. За семействата с няколко бебета, това може да не се изпитва при всяко раждане, но определено, ще го изпитате след първото раждане на бебе.

Вижте също – 5 въпроса за бебешката коса от родители + отговори

Вече ще трябва да се съобразявате с още един човек в семейството, няма да имате толкова свобода. Първият месец, ще е „приемане на новото“ и свикване с него. Понякога майката може да започне да се съмнява, че е майка, но трябва да запази силите си и увереността си, че ще се справи. Всичко се постига с търпение и любов. Не се предавайте и винаги си повтаряйте, че можете и че, ще се справите.

Назад
Напред