Бебето и майката през първият месец от раждането

бебета

Колко малки са всъщност всички бебета когато се родят?

Ако нямате бебета, вероятно сте виждали такива малко след раждането и наистина могат да ви изненадат, че не приличат толкова на човешко бебе от колкото на „самун хляб“. Появило се розавичко и голо, първият писък на всички бебета сякаш каза „Грижи се за мен още сега“ и майката веднага изпълнява.

През първите три месеца бебето все още изучава околната среда и хората, които ще са често около него – баба, дядо, чичо, чинка и всички останали.

 

А замисляли ли сте се за състоянието на всички бебета след като се родят?
До сега си стоял на топло в корема, имаш храна, вода, кислород денонощно и изведнъж – раждаш се и трябва сам да регулираш телесната си температура, да плачеш за почти всичко което искаш, защото още не можеш да говориш, дори трябва да дишаш. Всички сме минали през този период, затова първите няколко месеца са опознаване както за бебето, така и за майката. Нека да оставим бебето малко на страна и да поговорим за родителите.

Има три основни неща, които всеки родител трябва да изпълнява за да е здраво и щастливо неговото бебче.
Да бъде хранено успешно, правилно успокоение и общуване с бебето. Три лесни стъпки, които ще ви опишем как може да постигнете.

 

Хранене на бебета.

В началото може да изпитвате трудности при кърменето. Добре е да сте се подготвила с информация – от мама, от приятелки които са минали скоро по този път или дори някой интернет сайт или семинар. Има различни пози за кърмене, дори за първото закърмяне има различен подход, варианти много.

Нека да оставим метода за храненето, понеже там има прекалено много информация и да се насочим към следващата точка.

Успокояване на бебе.

Има изключително много бебешки изследвания, едно от тях показва, че на бебе, което се откликва от родителите, то след време ще стане по-бързо самостоятелно и по-уверено. Задоволявайки нуждите на нашите бебета, ние ги учим, че света не е враждебно място и те са по-склонни към проява на търпение и чакане. Едно важно движение за бебето е гушкането. Не се притеснявайте да го гушкате, щом ви се иска. До 6 месечна възраст, бебетата нямат манипулативна реакция за плач, пък и бебетата са родини „пристрастени“ към гушкането. Ще ви разясним 5 успокояващи техники, които може да започнете да използвате след 3-тата седмица от раждането.

– Повиване на бебета.

 

За някой от вас, това може да е старомодна практика, но явно тя се завръща отново. Повиването може да се представи като гушкане и удължаване на бебешкият сън. Ясно е, че не всяка майка може да гушка бебето си 24/7. Не сте ли забелязвали, че повечето бебета обичат да се намират в тесни пространства, например в някой ъгъл на кошарата?

Ако решите да опитате да повиете бебето си, трябва да знаете, че стегнато трябва да се повият ръчичките, но крачетата трябва да могат да шават свободно. Педиатрите забраняват повиване на новородени бебета с изпънати крачка. Причината е предпазване от дисплазия на тазобедрената става или казано на по-прост език – да не пречите на растежа на бебешките кости.

– Позиция по корем или на страни.

Бебетата още не са свикнали дори със самите себе си и се стряскат дори от ръчичките си. Най-успешната поза за успокояване е гушкане настрани или през корема. За спане, най-подходящата поза е по-гръб. Изследвания от Американската Педиатрична Асоциация през 1992 показват, че след тази препоръка детската смъртност е намаляла с 40%. Новородените бебета трябва да спят в креватче или в гнездо в леглото на родителите (може и в кошетка до тяхното легло, ако леглото е прекалено малко. Не трябва да има играчки, възглавници или свободни краища, където да затруднят дишането си.

Всички бебета до 4-ия, 5-ия месец не могат да се обръщат самостоятелно. Представете си, че това е една малка, сладка костенурка.

– Бял шум или изпитаният метод – шшш.

Кои не знае за тази практика? Смята се, че звукът които издавате за да успокоите бебета – шшш, идва от течащата кръв в утробата и тупкането на сърцето. Шушкайте близо до бебето, за да може да ви чуе, но трябва да внимавате! Не шушкайте прекалено силно или прекалено слабо, а по-скоро заедно с бебето. Когато то плаче, шушкайте със същата височина на децибелите, а когато започне да намалява, намалете и вие. Не се опитвайте да го надвикате, защото може да го стреснете. Леко и спокойно.

– Люлеене на бебета.

Люшкането и поклащането са познати на всички майки от много отдавна. За учудване, тук отново играе роля утробата на мама. През времето си в утробата, бебето е било люляно в топлите води и люшкането на ръце задейства неговият успокояващ рефлекс. Винаги люшкайте бебета внимателно, като придържате главичката и шията. Гушкането трябва да е енергичко и да компенсира за плача на бебето. Колкото по-силно плаче, толкова по-енергично трябва да се люшкате заедно. Както при метода със шъшкането, тук отново – щом почне да забавя плача си, забавете и вие люшкането.

Не люшкайте бебета, ако сте гневни или разстроени. Бебетата усещат това и може да им повлияте негативно. Как може да сте гневни около такова малко ангелче?

– Сучене.

Най-доброто за накрая. Вероятно, върховният метод за бебешко успокояване е сученето. Няма от какво да се притеснявате, ако бебето да заспива на гърдата ви. Щом искате да го поставите в креватчето след като е заспало на гърдата ви, съвсем лекичко го разбудете, а то само ще усети, че е в леглото за сън. Ако се събуди разстроено, сложете го пак на гърдата си докато се успокой и унесе в сън отново и го поставете отново в леглото.

Ако има причина, поради която не искате да давате зърното си, може да използвате добре измитият си палец (много добре измит, не искате никакви бактерии в устата на бебето), то ще го засмуче и ще се успокой. При използване на тази техника, на вторият, третият месец бебето вече само, ще може да се „самозалъгва“ с палеца си за успокоение. До около 2-3 годишна възраст, бебето само ще отвикне да смуче палеца си за успокоение.

Ако имате някакви проблеми с успокояването или не се получава, ви съветваме да се консултирате с педиатър, дори за малки причини за проблем.

бебета

На последно място, но може би най-важното за всички бебета е общуването.

Може да започнете да си говорите докато вашето бебе е още в утробата. Бебетата чуват от 4 месец и могат да реагират на звук около 5-6 месец. След като бебето се роди, ще разпознае гласа ви и това също може да се използва за успокоение. Говорете си с бебето, дори то да няма как да ви отговори директно. Може да му пеете, да му казвате какво сте правили днес или някоя ваша щастлива случка. Има спекулации, че бебета на които е говорено повече, по-бързо проговарят.

Вижте също – 6 Въпроса за изписване след раждане на бебе

При всякакви нежелани промени, ефекти или резултати, които ви притесняват за бебето е добре да се обърнете към лекар или педиатър.

Назад
Напред